dijous, 4 de setembre del 2008

el teix de Millers

el teix de Millers

El teix (Taxus baccata) és un arbre de creixement molt lent, i pot arribar als 1000 anys de vida! El podem trobar quasi sempre en cingleres, canals, barrancs i raconades rocoses. Amb el pas del temps, s'enlaira tot dibuixant figures majestuoses, amb capsades generoses i rodones, i amb troncs genials, rabassuts, entortolligats. Solament l'aril que envolta la llavor és comestible; qualsevol altra part de l'arbre (arrels, llavors, flors, fulles...) és altament verinosa (alcaloide "taxina").

A cardó i al massís del Port, aquest arbre majestuós regala topònims com: la font del Teix (compte!, n'hi ha diverses, de fonts del Teix!), el Teixet.... A cardó, hi podem trobar una bellíssima teixeda. I al massís del Port, el teix de la font del Teix (a prop de la font de les Bassetes), a la mateixa pista de Caro-Beseit, el teix de la font de Millers, el del barranc del Corb, els teixos del forat de l'Algars, el de la Refoia, el de les Vallcaneres... Per a més informació us recomano el llibre Plantes del Port, del Grup de Recerca Cintífica "Terres de l'Ebre".

Davant d'aquests sers tan meravellosos i savis, cal que observem l'esplendor i la bellesa de la natura, en silenci, per no pertorbar la pau d'aquest santuari. La nostra presència és insignificant, i la nostra petitesa es fa encara més evident!