divendres, 4 de setembre del 2009

Rakú: bellesa, gaudi, harmonia...


Ahir a la nit, des de les 7 de la tarda fins a la 1 de la matinada, va tindre lloc,




a Jesús, un esdeveniment que ens va captivar a un grup nombrós d'addictes a l'amistat i l'elegant i savi mestratge del reconegut artista i ceramista universal jesusenc, Joan Panisello.




Alguns ben poca sabíem del Rakú, tècnica mil·lenària en l'elaboració de ceràmica tradicional oriental. Hi anàvem convidats, a casa el Joan i la Joana. I tot sense saber-ne res, pressentíem que la xalera la tindríem ben servida.



Les peces,de fang, assuavides pels dits capritxosos de l'ànima del Joan, i entaforades en colors verges i no gaire assaonats, talment com si la mà d'una criatura innocent les hagués dibuixades, entraven al forn i en sortien al roig viu, com si fos lava d'un volcà en erupció.



Tot seguit, amb les tècniques de reducció i oxidació, aquella humil argila cuita, esdevenia una peça exquisida, sublim!


Semblava com si una mà divina, miraculosa, hi hagués pintat alenades d'un esperit superior, que era capaç de convertir l'element terra en una forma subtil i perfectament definida, en què la natura pinta els seus miracles: miralls trencats, paisatges acolorits, valls ufanoses, barrancs profunds, obagues curulles de peònies, solanes farcides de rosers salvatges, rius cristal·lins i atzurs, papallones de set estels, oceans de núvols encimbellats, pluja de mel i bresca...





Gràcies pel regal Joan!

1 comentari:

Joan Panisello ha dit...

Gràcies a tu Vicent i a tota la gent que vareu acompanyar-me en aquesta quinta jornada de cuites d'aquest any 2009.
El teu mestratge en el tema fotogràfic em proporciona un regal de fantasia. Ara mateix poso un enllaç al meu bloc per a decantar la gent al teu i que puguen gaudir també del exquisit treball que has fet. Gràcies amic!